Especies

Pollicipes pollicipes

Os percebes son crustáceos cirrípedos que habitan a zona rochosa exposta, pegados ás rochas polo pé. Este pé é musculatura recuberta dun forte tegumento para resistir o embate do mar, sendo esta musculatura a parte comestible dos individuos.  Aliméntanse por filtración, despregando os cirros que se atopan no interior da unlla ou capítulo.

A explotación comercial das poboacións de percebe está regulada en Galicia por plans de xestión, nos que se establecen os mecanismos para garantir unha explotación sustentable dos bancos marisqueiros. Nesta confraría realízase unha rotación destes bancos que permite traballar ao longo de todos os meses do ano.

Para a súa extracción os percebeiros empregan rasquetas coas que se golpea a base das piñas de percebe, para poder arrincalas máis doadamente da rocha.

O percebe das nosas costas é un produto único de calidade insuperable, distinguible polo seu intenso sabor. "Auga a ferver, percebes botar, auga a ferver, percebes sacar". Este famoso dito culinario resume de xeito claro y conciso a receita máis deliciosa de todas cantas teñan como ingrediente principal o percebe.

Paracentrotus lividus

Os ourizos son invertebrados mariños que habitan fondos superficiais de substratos duros. Presentan unha cuncha externa protexida por espiñas móbiles, normalmente de cor escura aínda que cunha gran variedade de tonalidades (dende o negro ata o branco pasando polo lila, verde ou amarelo). Paracentrotus lividus é a especie máis común en gran parte de Europa

A súa captura regúlase mediante plans de xestión, e o período autorizado para a comercialización da especie vai dende outubro ata abril, en relación directa co seu ciclo gonadal. Pode extraerse a pé ou ben dende embarcación empregando técnicas de mergullo con subministro de aire dende superficie.

Do ourizo so se consume a gónada ou glándula reprodutora, que pode comerse tanto en cru coma en distintos preparados (conservas, patés, revoltos, ...). As gónadas das femias soen ter unha cor laranxa, moi forte cando están maduras, mentres que as dos machos son dun amarelo máis claro ou pardo.

Octopus vulgaris

Atópase desde augas superficiais ata 100 metros de profundidade. De actividade principalmente nocturna, é un animal carnívoro, que se alimenta de pequenos crustáceos, bivalvos e peixes. Durante o día, con todo, permanece escondido nas fendas ou cavernas. Para moverse, adoita arrastrarse ao longo do fondo axudándose cos seus 8 brazos, aínda que tamén pode nadar, usando a propulsión a inxección. Para defenderse expulsan unha secreción, baseada na tinta, para confundir ao seu agresor. A lonxevidade estímase entre 12 e 18 meses ...

Merluccius merluccius

O merluza, merluccius (Merluccius merluccius) é un peixe branco e salgado da familia Merlúcida, distribuído ao longo das costas de case toda Europa e Norte de África. O seu tamaño é de 80 a 130 cm. cun peso de 2 a 10 kg. Habita unha profundidade media de douscentos metros. Viva en temperaturas por orde de 5 ° C. Coma peixes pequenos (anchoas, outras merluza, etc.) calamar e zooplancton.

Conger conger

O Congrio(Conger conger), tamén coñecido como safio, culebra ou negrillo, é unha especie de peixe anguiliforme da familia Congridae, común na parte oriental do Atlántico Norte, así como no Mediterráneo, o Mar Negro eo mar. Báltico A lonxitude máxima descrita foi de 300 cm, cun peso máximo de 66 kg. Os machos son menores que as femias e non superan un metro e medio de lonxitude. Teñen un corpo cilíndrico, normalmente anguiliforme, cunha pel sen escamas, cunha abertura de abertura, en forma de fenda, que alcanza a barriga. Non ten aletas ventrais pero ten aletas pectorales. Vive preto da costa e atópase en fondos rocosos e arenosos, moi próximos á costa cando son mozos e avanzan cara ás augas profundas cando alcanzan a vida adulta.