Especies
Especies
Coñeza as principais especies que se comercializan na nosa vendeduría
Conozca las principales especies que se comercializan en nuestra vendeduría
-
Ourizo
Paracentrotus lividus
Os ourizos son invertebrados mariños que habitan fondos superficiais de substratos duros. Presentan unha cuncha externa protexida por espiñas móbiles, normalmente de cor escura aínda que cunha gran variedade de tonalidades (dende o negro ata o branco pasando polo lila, verde ou amarelo). Paracentrotus lividus é a especie máis común en gran parte de Europa A súa captura regúlase mediante plans de xestión, e o período autorizado para a comercialización da especie vai dende outubro ata abril, en relación directa co seu ciclo gonadal. Pode extraerse a pé ou ben dende embarcación empregando técnicas de mergullo con subministro de aire dende superficie. Do ourizo so se consume a gónada ou glándula reprodutora, que pode comerse tanto en cru coma en distintos preparados (conservas, patés, revoltos, ...). As gónadas das femias soen ter unha cor laranxa, moi forte cando están maduras, mentres que as dos machos son dun amarelo máis claro ou pardo.
-
Percebe
Pollicipes pollicipes
Os percebes son crustáceos cirrípedos que habitan a zona rochosa exposta, pegados ás rochas polo pé. Este pé é musculatura recuberta dun forte tegumento para resistir o embate do mar, sendo esta musculatura a parte comestible dos individuos. Aliméntanse por filtración, despregando os cirros que se atopan no interior da unlla ou capítulo. A explotación comercial das poboacións de percebe está regulada en Galicia por plans de xestión, nos que se establecen os mecanismos para garantir unha explotación sustentable dos bancos marisqueiros. Nesta confraría realízase unha rotación destes bancos que permite traballar ao longo de todos os meses do ano. Para a súa extracción os percebeiros empregan rasquetas coas que se golpea a base das piñas de percebe, para poder arrincalas máis doadamente da rocha. O percebe das nosas costas é un produto único de calidade insuperable, distinguible polo seu intenso sabor. "Auga a ferver, percebes botar, auga a ferver, percebes sacar". Este famoso dito culinario resume de xeito claro y conciso a receita máis deliciosa de todas cantas teñan como ingrediente principal o percebe.